Ο φωτισμός ενός εσωτερικού χώρου αποτελεί κύριο στοιχείο της αισθητικής και διακόσμησης του, ειδικότερα εάν αναφερόμαστε στη κύρια πηγή φωτισμού που συνήθως είναι το φωτιστικό οροφής.
Η τοποθέτησή του μπορεί να φαντάζει μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, αλλά αν κάποιος ακολουθήσει πιστά τα παρακάτω βήματα, η τοποθέτηση ενός φωτιστικού οροφής θα μοιάζει μια απλή διαδικασία!
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν νιώθετε σιγουριά και ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ηλεκτρολόγο ο οποίος θα συνδέσει και θα τοποθετήσει το φωτιστικό σας σωστά, με ασφαλή τρόπο.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Προτού κάνετε το οτιδήποτε, επιβάλλεται να κατεβάσετε τον γενικό διακόπτη στον ηλεκτρολογικό πίνακα.
Τι εργαλεία θα χρειαστείτε
- Δοκιμαστικό κατσαβίδι
- Μαχαίρι απογύμνωσης καλωδίων ή απογυμνωτή καλωδίων
- Ηλεκτρολογική κλέμα
- Τρυπάνι
- Σκάλα
- Τουλάχιστον έναν λαμπτήρα συμβατό με το φωτιστικό σας
Φωτιστικό
Τα κύρια μέρη ενός απλού φωτιστικού είναι το ντουί, το καλώδιο, το καπάκι το οποίο κρύβει τα καλώδια που συνδέονται στην οροφή, και τα καλώδια που πρέπει να συνδεθούν.
Οροφη
Στο σημείο που θα συνδέσετε το φωτιστικό σας, θα πρέπει να υπάρχουν 3 ή 4 καλώδια. Το ένα (συνήθως το πράσινο ή κίτρινο) είναι η γείωση, το άλλο είναι το ουδέτερο, και αυτό που μένει, είναι η φάση (η φάση μπορεί να έχει και 2 καλώδια σε περίπτωση που το φωτιστικό συνδέεται σε 2 διακόπτες).
Βήματα
1. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως το πιο σημαντικό βήμα είναι να κατεβάσετε τον γενικό διακόπτη στον ηλεκτρολογικό πίνακα έτσι ώστε να μην υπάρξουν τυχόν ατυχήματα.
2. Αφού στερεώσετε προσεκτικά τη σκάλα κάτω από το σημείο που θα τοποθετήσετε το φωτιστικό, προσεγγίστε τα καλώδια που βγαίνουν από την οροφή και με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι, σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει ροή ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι απογύμνωσης καλωδίων ή τον απογυμνωτή καλωδίων, και γυμνώστε τα καλώδια της οροφής και του φωτιστικού σας έτσι ώστε να γίνει εύκολη η ένωση. Το “γυμνό” μέρος των καλωδίων θα πρέπει να είναι περίπου 1 εκατοστό.
4. Για την τοποθέτηση της βάσης του φωτιστικού, με το τρυπάνι ανοίξτε τρύπες στην οροφή (2-4 ανάλογα με το μέγεθος του φωτιστικού), βάθους 5-6 χιλιοστών. Βάλτε ούπα στις τρύπες, βιδώστε τη βάση του φωτιστικού, και βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά σταθερό.
5. Τοποθετήστε το πολύφωτο στη βάση.
6. Ενώστε τα καλώδια, χρησιμοποιώντας την κλέμα. Την γείωση με την γείωση, την φάση με την φάση και το ουδέτερο με το ουδέτερο.
7. Τοποθετήστε λαμπτήρες στο φωτιστικό, σηκώστε τον γενικό διακόπτη από τον ηλεκτρολογικό πίνακα, ανοίξτε τον διακόπτη και είστε έτοιμοι!
Στο anastasiadi.gr, θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από φωτιστικά οροφής, όπως και όλα όσα χρειάζεστε για την τοποθέτησή του.