Ο φωτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός χώρου, παίζοντας κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργικότητά του, αλλά και στη διάθεση των παρευρισκομένων.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συχνά λάθη, που οδηγήσουν σε κακώς φωτισμένους και μη “ελκυστικούς” χώρους.
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη φωτισμού, και συμβουλές για το πώς να τα αποφύγετε!
1. Μη επαρκές φως
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός σε ένα χώρο, ειδικότερα όταν αυτός προορίζεται για εργασία.
Για να το αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν καλό συνδυασμό φωτισμού περιβάλλοντος, εργασίας και έμφασης.
Ο φωτισμός περιβάλλοντος
χρησιμοποιείται για την παροχή γενικού φωτισμού σε ένα δωμάτιο και προέρχεται συνήθως από τα φωτιστικά οροφής, ή το φυσικό φως.
Ο φωτισμός εργασίας χρησιμοποιείται για να φωτίζει συγκεκριμένες περιοχές για δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, το μαγείρεμα κ.α, και προέρχεται συνήθως από κρεμαστά ή επιτραπέζια φωτιστικά.
Ο φωτισμός έμφασης χρησιμοποιείται για την ανάδειξη διακοσμητικών χαρακτηριστικών, και προέρχεται από κρυφό φωτισμό, σποτ, ή ταινίες LED.
2. Τύπος λαμπτήρα
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος στη διαμόρφωση φωτισμού, είναι η χρήση λάθος τύπου λαμπτήρα.
Για παράδειγμα, η χρήση λαμπτήρα πυρακτώσεως αντί για LED, μπορεί να κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο “θαμπό”, και το φως πολύ κίτρινο.
Για να το αποφύγετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED με την κατάλληλη ισχύ για κάθε χώρο του σπιτιού σας.
3. Λειτουργικότητα του χώρου
Από τα πιο συνηθισμένα λάθη φωτισμού, είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η λειτουργικότητα και ο “σκοπός” του του κάθε χώρου.
Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές ανάγκες φωτισμού. Για παράδειγμα η κουζίνα χρειάζεται φωτισμό εργασίας για την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού, ενώ η κρεβατοκάμαρα απαιτεί πιο ήπιο φωτισμό για χαλάρωση και ύπνο.
Σκεφτείτε την κύρια λειτουργία κάθε χώρου, και σχεδιάστε ανάλογα τον φωτισμό του.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε μεγαλύτερη ευελιξία, μπορείτε να εγκαταστήσετε διακόπτες dimmer, οι οποίοι σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε το φωτισμό στις ανάγκες και τη διάθεσή σας!
4. Πηγές φωτισμού
Ένα επίσης κοινό λάθος στο σχεδιασμό του, είναι η χρήση μόνο μίας πηγής φωτός. Αυτό δημιουργεί ένα μονότονο και χωρίς ενδιαφέρον περιβάλλον φωτισμού.
Για να το αποφύγετε αυτό, χρησιμοποιήστε συνδυασμό διαφορετικών τύπων φωτιστικών, σε διαφορετικά σημεία, όπως φωτιστικά οροφής, επιτραπέζια φωτιστικά, φωτιστικά δαπέδου και κρυφό φωτισμό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία αρμονική, πολυεπίπεδη και δυναμική ατμόσφαιρα φωτισμού.
5. Ομοιομορφία
Ο φωτισμός δεν θα πρέπει να αποτελεί μεταγενέστερη σκέψη στη δημιουργία ενός χώρου. Τα φωτιστικά πρέπει να επιλέγονται ως μέρος του συνολικού σχεδιασμού.
Ο ρόλος τους, εκτός του λειτουργικού, είναι να συμπληρώνουν την αισθητική του δωματίου, και όχι να συγκρούονται με αυτήν.
Επιλέξτε λοιπόν φωτιστικά που ταιριάζουν με το στυλ, το σχεδιασμού, και το χρωματικό συνδυασμό του χώρου που θέλετε να φωτίσετε.
Ο φωτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διακόσμηση οικιακών αλλά και επαγγελματικών χώρων.
Η αποφυγή ορισμένων κοινών λαθών στη διαμόρφωσή του, θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλά φωτισμένου, και κατ’ επέκταση ελκυστικού και λειτουργικού περιβάλλοντος.
Στο anastasiadi.gr θα βρείτε κάθε είδους φωτιστικά, που ταιριάζουν στο δικό σας χώρο!